Riktig Ernæring

Riktig Ernæring

Gryte på høyrygg av storfe

BlogEntryTopper71

Høsten er den perfekte tid for å samle familie, venner og bekjente, servere god mat og ha god tid. Egentlig passer vel det hele året, men likevel; mørke, regntunge kvelder og masse norske grønnsaker å fråtse i… Jeg anbefaler deg å koke kjøtt i jerngryte i løpet av denne høsten, den gjør seg mens du er ute i høstsola. Få noen av gjestene til å fikse desserten.
Les mer...

Chili con carne

BlogEntryTopper

Nå som både høsten, og for noen ferien, er over oss for fullt er det godt å lage mat som varmer. Jeg mener ikke varm mat, men mat med krydder og smaker som brenner litt på tunga og som er litt mer spennende enn mors kjøttkaker (ikke et vondt ord om dem..) Det er noe eget ved å samle en gjeng med folk du liker og servere en gryte med god mat, sitte hele kvelden ved bordet og skravle. Her er min versjon av chili con carne.
Les mer...

Blomkålsuppe

BlogEntryTopper

Nå når høsten er her er det bare å fråtse i norske grønnsaker. Vi plukker både bær og sopp i skogen, noen har kjøkkenhage eller pallekarmer med grønnsaker, mens andre plukker selv på gårder hvor det er mulig. Jeg var en kjapp tur i Hardanger for noen uker siden, og jeg synes det er supert at bøndene har sine små utsalg langs veien, så er det bare å stoppe der de har det du vil ha, om det er grønnsaker, epler eller plommer. Men tilbake til oppskriften, den enkleste suppa du kan tenke deg, og noe alle liker. Server med et godt stykke brød eller kanskje baconterninger?Les mer...

Grytebrød

Blog EntryTopper

Brødbaking er en kunst, det er det ingen tvil om, det er en grunn til at det finnes en egen utdannelse for bakere. Men alle kan bake brød, du må bare holde deg til et par enkle regler, og øvelse gjør mester når det gjelder brødbaking også. Her kommer flere tips til hvordan du kan få godt, smaksrikt, ferskt og næringsrikt brød fra den egen stekeovn.
Les mer...

Nudelsalat med biff

BlogEntryTopper

Jeg hadde ikke før postet et bilde på
Instagram før det kom en melding om oppskrift. Dette er en superenkel og lettvinn middag, som er like god til lunsj dagen etter.Les mer...

Torsk med linser og ertepuré

BlogEntryTopper

Vi spiser for lite fisk, det er det ingen tvil om. Grunnene til det er mange, og én grunn mange bruker er at fisk er kjedelig og smakløst. Her får du oppskriften på en fiskemiddag som var en av favorittene hos kundene da jeg jobbet i kantine. Den metter godt og du får i deg gode kilder til protein og fiber, i tillegg smaker det godt, og det ér viktig!
Les mer...

Koking av kraft

BlogEntryTopper

Lenge før jeg visste at jeg skulle jobbe med å lage mat lærte jeg hvor viktig og nyttig det er å foredle mat og hvordan vi på en relativt lett måte kan få god kraft til sauser og supper, og på den måten utnytte alle deler av dyret.
Les mer...

Vårlig salat med rødbet og appelsin

BlogEntryTopper

Nå som vi går mot lysere tider, og våren er i anmarsj vil de aller fleste av oss sette pris på litt lettere mat enn det vi har spist i vinterhalvåret. Og hva er vel bedre enn å lage en frisk salat med en blanding av vinterens og vårens smaker?
Les mer...

Taco til nye høyder

BlogEntryTopper

For noen uker siden anbefalte jeg via min
Facebookside å bytte ut fredagstacoen med en salat med Salmalaks. I mitt hode absolutt et godt alternativ og mange nyttige næringsstoffer. Men det var ikke alle som synes det var en god idé å bytte tacoen med fisk… På en fredag. Derfor har jeg nå laget en ny variant av tacoen.
Les mer...

Halvgrove pannekaker

BlogEntryTopper

Jeg har vokst opp med grove, tynne pannekaker, og synes egentlig det er best. Akkurat det er jo en smakssak. Vi hadde for øvrig også stekte poteter til, noe jeg har forstått ikke er helt vanlig. Men jeg tror det var mamma sitt forsøk på å få middagen til å mette mer. Noen liker jo også stekt bacon til. Og så passer det fint å servere suppe først, så får vi dekket litt av behovet for de berømte fem om dagen.
Les mer...

Glutenfrie fastelavnsboller

BlogEntryTopper

Fastelavn betyr kvelden før fasten og var i utgangspunktet en tredagers fest som besto av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg har du kanskje hørt om feitetirsdag. Fasten varer fra askeonsdag til påskelørdag. Påskedagen er alltid første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn er alltid 21. mars, men fordi det varierer når det er fullmåne faller påsken på forskjellig tid hvert år.

 
I gamle dager var skikken at man skulle spise ni ganger i hvert hjørne av stua, dette skulle sikre godt med mat resten av året. Stekt flesk og suppe med melboller var tradisjonell mat, og det at vi spiser boller på fastelavnssøndag tror man er rester av denne tradisjonen.
 
Les mer...

Salat med Salmalaks

BlogEntryTopper

Nå inneholder ikke dette innlegget en revolusjonerende oppskrift, men er heller et tips til noe svært enkelt, som er både godt på smak og godt for kroppen.
Les mer...

Spis av eplene hele vinteren!

BlogEntryTopper

Har du fortsatt igjen epler du ikke helt vet hva du skal bruke til? Eller har de fortsatt en god pris på epler i butikken der du bor? Anbefaler dette tipset som gjør at du kan nyte eplene gjennom hele vinteren.
Les mer...

Grove kanelboller

BlogEntryTopper


Kaldere dager, mørkere kvelder og mer innetid gjør at vi må finne på mer vi kan gjøre inne. Å bake er en av de tingene jeg gjør oftere på denne tiden, det kan engasjere både liten og stor, og om det er søtt eller ikke, slår det sjelden feil. Du kan fylle fryseren også, om du har plass til det. I dag har jeg bakt boller med litt grovere mel, og fylt dem med eplefyll og mandler. Det burde du prøve!
Les mer...

Brytebrød

BlogEntryTopper

Internett er full av oppskrifter på bakst som visstnok er den aller beste.Vi gjør oss alle erfaringer når vi baker, i tillegg kjenner de fleste noen som har tips og råd når det kommer til gjærbakst og annen baking. Her er en allsidig oppskrift på brød, ingen krav til innholdet, bare mengden. Kanskje du skal overraske med fersk og grov gjærbakst til kvelds i morgen?
Les mer...

Suppe til kalde høstkvelder

BlogEntryTopper

Like sikkert som at løvet faller om høsten så kommer både forkjølelser og influensa over oss. Og selv om noen kanskje mister matlysta når de er syke og andre synes de kan unne seg litt ekstra med godteri og sukker, så er det kanskje viktigere enn noen gang å få i seg riktig næring når vi er syke. Da gir vi kroppen et godt grunnlag for å bli frisk, vi gir den næring, vitaminer og andre byggeklosser den trenger.


Les mer...

Tikka curry med hvit fisk

BlogEntryTopper

Synes du det er vanskelig å finne nye retter med fisk? Eller synes du kanskje fisk kan være litt kjedelig? Her har du et forslag med masse smak og eksotiske krydder.
Les mer...

Focaccia

BlogEntryTopper

Høsten er tiden for gode, næringsrike, varme supper, smaksrike gryteretter og kanskje en kveld med rødvin og lett tapas. Det som passer perfekt uansett hva av dette du skal spise er godt brød. Focacciaen du får oppskrift på her har jeg bakt i åresvis, hver gang skryter folk over hvor god den er, og vet du hva? Den er SÅ enkel å lage!
Les mer...

Havregrøt

BlogEntryTopper

Det høres jo litt kjedelig ut; havregrøt, det kan også jeg innrømme. Men har du fått med deg at grøten har fått en oppsving, at det igjen er in å spise grøt? Vel, det har kanskje vært det en stund nå, i København har de til og med en egen grøtbar, og den er kjempepopulær! Havregrøten, eller grøt generelt, trenger jo ikke være kjedelig, man kan lage sin egen vri; bruke litt eplemost i og toppe den med hva du måtte ønske, og like. Her kommer i hvert fall noen tips.Les mer...

Kanelbollens dag!!

BlogEntryTopper

Det er riktignok i Sverige de har denne tradisjonen med å feire kanelbollen med en egen dag, men hvis du er glad i boller (hvem er ikke det?) så ser jeg ingen grunn til ikke å adoptere denne tradisjonen. Her får du min favorittoppskrift.
Les mer...

En smaksbombe av en vegetarpizza

Vegetarpizza

1. Oktober er Verdens vegetardag. Denne dagen skal først og fremst promotere det positive med vegetarisk mat, og det fokuseres også på etikk, miljø og helse i sammenheng med et vegetarisk kosthold. Altså nok en mulighet for oss alle til å tenke litt på hvordan vi av flere grunner bør øke inntaket av grønnsaker.Les mer...

Hender det ofte at du har lyst på noe søtt?

BlogEntryTopper

Hva er egentlig årsaken til det? Hva er det som er så farlig med sukker? Og er det egentlig noe bedre med all denne kunstige søtningen man finner i lettbrus, pastiller og tyggis?

Les mer...

Sukkerfritt til helgekosen

BlogEntryTopper

Det er noe med helgefølelsen, når fredagen kommer ser vi frem mot mer tid til hverandre, til hobbyer vi liker, kanskje du endelig skal få malt den siste husveggen eller rydda i boden, eller kanskje du pakker sekken og tar med familien på en liten tur i marka. Uansett hva dine planer er, så gir de fleste av oss mer rom for kos i helgen.
Les mer...

Restemiddag

IMG_1770
Hvis man skal tenke litt på miljøet, noe vi alle burde gjøre, så er det flere tiltak man kan gjøre hjemme for å leve litt mer miljøvennlig. Det virker kanskje ikke så mye i det store og det hele, men alle monner drar. Jeg vil tro at de fleste av oss sorterer søpla; matavfall for seg, plast, glass og metall, papp og papir. Man får et godt innblikk i hvor mye søppel vi egentlig omgir oss med, og hvor mye av det vi drar med oss hjem fra for eksempel matbutikken. Les mer...

Bruk høstens grønnsaker!

IMG_1764

Nå som høsten kommer for fullt over oss og vi nærmest kan bade i et stort utvalg av norske, friske grønnsaker, er det bare å sveive kokkekniven og lage de deiligste retter med få og enkle knep. Og det aller beste? At det er godt for kroppen, sinnet og hjertet.

Les mer...

Vafler til frokost og kvelds

IMG_1779

Det er noen dager det er ekstra tungt å komme seg ut av senga.. Likevel er det bare å starte dagen, barn skal ha frokost og matpakke, klær og bøker i en sekk, vann på flaske. Mødre og fedre skal sørge for at alle husker det de skal ha med seg og før vi vet ordet av det stuper vi ut i en ny dag.

Hva er vel da bedre enn å kunne servere vafler til frokost? Tenk deg lukten i det du kommer inn på kjøkkenet! Men er ikke vafler egentlig en kake? Er det ikke sånn at vi kanskje bør vente til etter middag med det, i hvert fall til etter lunsj?
Les mer...

Gode kilder til energi i hverdagen

BlogEntryTopper

Det kan noen ganger være vanskelig å følge med på hva man bør spise for å få i seg nok av både vitaminer og mineraler og fiber og alt det andre som er godt for oss. Her er noen tips for fiberinntaket pluss litt til. Alt er forhåpentligvis lett å få til i hverdagen.
Les mer...

Suppe med røkt svineknoke

BlogEntryTopper

Noe av det beste med at sommer går over i høst er alle de flotte, norske grønnsakene vi kan fråtse i. Generelt sett spiser vi for lite grønnsaker. Du har kanskje hørt om ” 5 om dagen”? Fem porsjoner frukt og grønt i løpet av en dag, og her regner man 100 gram som én porsjon. To porsjoner skal være frukt, et eple og en banan; check! Mens de siste 300 grammene skal være grønnsaker, og det er vel her de fleste av oss har noe å hente. Du kan prøve å veie opp av de grønnsakene du vanligvis spiser, jeg tipper du blir overraska over hvor mye 300 gram faktisk er!
Les mer...

Energiboost av en müslibar

BlogEntryTopper

Nå har de fleste av oss blitt kastet inn i hverdagen igjen, det virker som vi blir like overraska hver gang. Alle gode hensikter vi hadde i ferien ser ut som de er forsvunnet som dugg for sola. Prøv å hente deg inn igjen til helga, tenk etter hvilke små forandringer du kan gjøre for å føle at du har hodet i hvert fall litt over vannskorpa. Uansett er én ting sikkert; hvis du ikke sørger for å få i deg riktig og nok næring, og nok vann, er det ikke sikkert du holder deg på karusellen frem til høstferien engang!Les mer...

Muffins med mat i

BlogEntryTopper
Nå nærmer ferien seg med stormskritt for de aller fleste av oss. Det blir en liten pause i matpakkesmøring tidlig på morgenen. Men vi skal jo spise i ferien også! Noen skal kanskje bo på hotell og spiser de fleste måltidene på restaurant, men for de av oss som skal være hjemme, på hytta eller kanskje på telttur er det greit å ha noe lettvindt vi kan dra med oss på farten.Les mer...

Hva er jod?

BlogEntryTopper
Forrige mandag kom Nasjonalt råd for ernæring med sin rapport om jodstatus i den norske befolkning. Rapporten viser at det er risiko for jodmangel i Norge, og at det er et akutt behov for tiltak.Les mer...

Tilbehør til grillmaten

BlogEntryTopper

Årets grillsesong er godt i gang, og det er ikke tvil om at nordmenn er glad i å grille. Noen griller hele året, men de aller fleste av oss griller mest nå om sommeren. Et kjapt søk på Google med søkeordene ”nordmenn” og ”grilling” viser at det har vært jevn økning i antall grillmåltider for den gjennomsnittlige nordmann det siste tiåret. Les mer...

Hjemmelagde knekkebrød

BlogEntryTopperEnkle, hjemmelagde knekkebrød i en fei?
For godt til å være sant spør du kanskje, men det tar ikke lang tid å lage dem, det er selve stekinga som tar litt tid, og da kan du jo gjøre noe annet.
Les mer...

En god start på uka


Hva med å gi deg selv en kickstart på uka?

Fint vær, lyse kvelder og for noen, EM i fotball på tv’en til langt på kvelden, alle faktorer for at det kan bli vel mye sittestilling når vi har fri fra jobb. Det blir også god mat på grillen, godt drikke i glasset og kanskje både snacks og nattmat. Ingenting av dette trenger å bikke de sunne verdiene dine av pinnen, men det er desto viktigere å ta tilbake kontrollen når vi har ei helt ny og ubrukt uke foran oss.
BlogEntryTopperLes mer...

Is til alle!!

BlogEntryTopper

Følelsen av at sommeren er i gang, sol, nyklipt plen og lukten av hele nabolagets grillentusiasme. Man kan ikke si annet enn at det er en herlig følelse! Og med sommeren fyker også forbruket av iskrem opp. Så; hvorfor ikke prøve seg på noen hjemmelagede varianter? Da vet du hva du får i deg, og kan ha både sunne og litt mindre sunne alternativer lett tilgjengelig når søtsuget melder seg, eller du får uventet besøk.Les mer...

Jeg har hørt....

BlogEntryTopper
Ofte når jeg kommer i snakk med folk rundt meg og emnet blir mat eller ernæring (det skjer..) så sier noen: "Jeg har hørt at.." etterfulgt av en påstand eller et råd de har fått, noe de har lest, sett på tv'en eller hørt fra en venn som har vært på et kurs eller bare er interessert i mat og ernæring. Jeg opplever at de aller fleste er usikre og har en viss skepsis til det de har hørt..
Les mer...

Frokost

BlogEntryTopper

Frokost er dagens viktigste måltidet hører vi ofte, det er når du spiser frokost du legger grunnlaget for alle de matvalgene du kommer til å gjøre i løpet av dagen. Spiser du "usunn" frokost, spiser du "usunt" resten av dagen også, eller omvendt; sunn frokost, sunne valg resten av dagen. Men er det egentlig slik? Og hva med de som ikke får i seg frokost før de begynner med dagens gjøremål?Les mer...

Grove scones

BlogEntryTopper

Ingenting er så godt som nystekte rundstykker, enten til frokost, eller kanskje til kvelds. Men ofte er vi ikke så gode på å planlegge, og kommer ikke på at det hadde vært godt med fersk bakst før rett før vi skal spise. Da er scones løsningen!
Les mer...

Mat og måltider i skolen

BlogEntryTopper

Høsten 2015 kom Helsedirektoratet med nye nasjonale retningslinjer for mat og måltider i skolen. Det er viktig at det settes fokus på barn og ungdoms kosthold, både fordi vi har en gylden mulighet til å lære barna våre om ernæring og betydningen av å få i seg den næringen man trenger. Samtidig ser vi at de vanene barn og ungdom tilegner seg tar de med seg videre inn i voksenlivet og dermed kan man forebygge utviklingen av livsstilssykdommer på sikt.
Les mer...

Semitørkede tomater

BlogEntryTopper

Hender det at du kjøper tomater, legger de i ei skål på benken eller kjøkkenbordet og 'glemmer' å spise de? Vel, da er dette en god måte å få de til å bli små smaksbomber du kan bruke på brødskiva, i en salat eller bare som snacks.
Les mer...

Gjør nøttene litt bedre

Det anbefales at man spiser ca. en neve nøtter hver dag. Om du velger å spise dem som snacks, som mellommåltid, på grøten eller yoghurten, i suppa eller på middagen spiller ingen rolle. Men det som faktisk spiller en rolle, synes jeg, er at nøttene er gode. Nøtter i seg selv er jo godt, men hvis du tar deg tid til å gi de en liten tur innom steikeovnen blir de enda bedre!BlogEntryTopperLes mer...