Riktig Ernæring

Grytebrød | Riktig Ernæring

Grytebrød

IMG_0162

Det har i lenge vært en trend å bake eltefritt brød, jeg har allerede lagt ut en oppskrift på det
her. Denne gangen har jeg derimot avansert litt, ikke bare er brødet eltefritt, men det er også stekt i gryte. Anbefaler deg å prøve!
Jeg har brukt en gryte fra
Le Creuset, men en hvilken som helst emaljert støpejernsgryte fungerer. På hytta har jeg ikke en slik gryte, så da prøvde jeg i Tupperware sin UltraPro, det fungerer like fint.

Mange oppskrifter på eltefritt brød er med fint mel, det er greit innimellom, til en feriedag eller en søndagsbrunsj, men hjemme hos meg spises det mest grovt brød, så jeg ville finne en oppskrift som fungerte og som mettet litt lenger.

Det er lov å prøve seg frem, bytte litt på ingredienser, frø og korn, så får man heller spise litt mindre vellykka brød innimellom, men jeg har funnet en god grunnoppskrift.

Har du litt dårlig tid en gang, så kan jeg anbefale
Kolonihagen sin melblanding som selges hos Rema 1000, 7-kornbrød, den har 80% grovhet, bare tilsett vann og gjær.

IMG_0154

Her er min oppskrift:

200 g hvetemel
150 g sammalt hvete, fint
200 g sammalt hvete, grovt
100 g havregryn, lettkokte
2 ss chiafrø (kan sløyfes)
1/4 pk gjær
diverse frø, jeg brukte linfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og
sesamfrø
5,5 dl vann

Bruker du fersk gjær løser du den opp i litt av vannet, tørrgjær kan du blande med de tørre ingrediensene. Tilsett alt vannet og rør godt sammen. La deigen heve i 12 timer, eller over natten.

Når du skal steke brødet setter du gryten i ovnen og skrur den på 250°C. Har du ikke støpejernsgryte, men bruker Ultra Pro, må du vente til ovnen er varm før du varmer formen. Pass på at gryten er helt ren og tørr.

Når gryten er ordentlig varm heller du deigen oppi, setter på lokket og steker brødet i 30 min. Ta av lokket de siste 15 minuttene og skru ned temperaturen til 220°C. Avkjøl brødet før du skjærer i det.

Bruker du den ferdige melblandingen kan du røre sammen deigen som deigen over (men med mengde gjær og vann som anvist på pakken), la den heve i en time på et lunt sted og så steke det i gryte som forklart over. Eller du kan bruke 1 dl mer vann og bare 1/2 pk gjær og la det heve over natta.

Har du laget eltefritt brød før så vet du at de fleste deigene er veldig løse, det er som regel oppskrifter med mye fint mel. Når man lager ekstra grove eltefrie brød blir deigen litt fastere og brødet litt mer kompakt, men smaken er uslåelig!

God baking!