Riktig Ernæring

Hva er jod? | Riktig Ernæring

Hva er jod?

BlogEntryTopper
Forrige mandag kom Nasjonalt råd for ernæring med sin rapport om jodstatus i den norske befolkning. Rapporten viser at det er risiko for jodmangel i Norge, og at det er et akutt behov for tiltak. Vi har hatt jodmangel i Norge før, spesielt i innlandet på 1950-tallet var det utbredt med mangel både hos folk og fe. Dette løste man ved å tilsette jod i kraftfôret til dyra, slik fikk de dekket sitt behov og melken de produserte ble rik på jod.

Hva er jod?
Jod er et essensielt sporstoff. Det vil si at vi trenger svært lite av det, 150g/dag for en voksen, og at kroppen ikke produserer det selv. Det må tilføres via kosten eller som tilskudd. Jod er nødvendig for normal dannelse av hormonene i skjoldbruskkjertelen, tyroksin og trijodtyrionin. Disse hormonene er med på å regulere energiomsetningen i de fleste cellene i kroppen, de er sentrale i fosterutviklingen, og viktige for vekst og en rekke stoffskifteprosesser i kroppen.

Hva er konsekvensen av jodmangel?
Konsekvensen av mangel på jod varierer i alvorlighetsgrad og når i livet mangelen inntreffer. Mangel på jod under graviditet kan føre til varierende grad av fysisk og psykisk utviklingshemming hos fosteret. Hos voksne kan jodmangel føre til struma.

Hvilke kilder til jod har vi i det norske kostholdet?

IMG_5202
Tabellen er en kopi fra rapporten til Nasjonalt råd for ernæring.

Av tabellen kan vi se at det er saltvannsfisk og fiskeprodukter som har den høyeste jodkonsentrasjonen. Videre er melk og melkeprodukter gode kilder til jod, og er per i dag den viktigste kilden til jod i det norske kostholdet. Det spiller ingen rolle hvilken type melk du drikker, siden jod ikke følger fettet når vi skiller det fra. Vi ser av tabellen at brunosten er en god kilde til jod, mens gulosten ikke har et like godt innhold. Dette skyldes at jod følger mysen når den skilles fra ostemassen. Egg er også en god kilde til jod.

Hvor mye jod trenger jeg?
Som nevnt trenger vi ikke store mengden jod hver dag, men de mulige konsekvensene av for lite inntak av jod er viktig å merke seg. Tabellen under viser de norske og nordiske anbefalinger for inntak av jod (mikrogram/dag). Verdens helse organisasjons anbefalinger i parentes (WHO).

IMG_5200
Tabellen er en kopi fra rapporten til Nasjonalt råd for ernæring.

Hva skal jeg spise? Og hvor mye?
En voksen person kan i løpet av en dag drikke 3 glass med melk (á 1,5 dl), spise en brødskive med brunost (20 g), ett egg og ett beger med yoghurt (125 g). Da er inntaket av jod på 159,5 mikrogram, litt over anbefalt inntak.

For barn er anbefalingene gitt etter aldersgrupper, bruk tabellen over for å finne ut hva ditt barn bør spise.
Det er spesielt viktig for gravide og ammende å ha en god jodstatus.
Har du et lavt inntak av melk og fiskeprodukter bør du ta tilskudd av jod. Dette gjelder også de som av ulike årsaker spiser lite eller er allergiske for melkeprodukter og mager fisk.

For de fleste av oss vil et økt fokus på inntak av melkeprodukter og mager fisk være nok til at vi dekker behovet for jod.

Artikkelen er skrevet på grunnlag av rapporten fra Nasjonalt råd for ernæring, og fakta er kun gjengitt i svært grove trekk. Ønsker du en mer detaljert forklaring kan du lese rapporten i sin helhet her.