Riktig Ernæring

Energiboost av en müslibar | Riktig Ernæring

Energiboost av en müslibar

BlogEntryTopper

Nå har de fleste av oss blitt kastet inn i hverdagen igjen, det virker som vi blir like overraska hver gang. Alle gode hensikter vi hadde i ferien ser ut som de er forsvunnet som dugg for sola. Prøv å hente deg inn igjen til helga, tenk etter hvilke små forandringer du kan gjøre for å føle at du har hodet i hvert fall litt over vannskorpa. Uansett er én ting sikkert; hvis du ikke sørger for å få i deg riktig og nok næring, og nok vann, er det ikke sikkert du holder deg på karusellen frem til høstferien engang!

Vi er midt inne i bærsesongen, skogen bugner av bær som roper etter å bli plukket. Du skal ikke se bort fra at du finner sopp også, men plukk den bare hvis du er helt sikker på du vet hva det er.
Hva med å ta en liten skogstur til helga? Det trenger ikke være så langt unna, kanskje du bor slik at du kan ta bussen eller banen til marka, og så er det bare å ta beina fatt. Pakk en sekk med niste og drikke og gjør det til en oppdagelsesferd for voksne og barn.

Og det er altså her denne müslibaren kommer inn i bildet. Den er lett å lage, du må bare blande ingrediensene og sette den kjølig, så må du kutte den i biter og pakke de inn. Hvis du setter av 15 minutter til å lage denne müslibaren, kan jeg love deg at du ikke kommer til å angre.

Denne baren er ganske energirik. I tillegg inneholder den sukker, noe jeg i utgangspunktet ikke applauderer, og som gjør at jeg anbefaler deg å spise den kun når du har vært fysisk aktiv. Dermed er den perfekt å ha med på tur, spis en liten bit etter trening eller før du sykler hjem fra jobb.

Sukker er tom energi, det får blodsukkeret vårt til å fyke i været før det stuper til bunns igjen og vi er akkurat der vi var før vi spiste. Men müslibaren inneholder også andre karbohydrater, fett, fiber, protein, noe som gjør at vi får et litt mer stabilt blodsukker, og som gjør denne baren bedre enn for eksempel ren sjokolade.

Rent kjemisk matmessig gjør sukkeret at baren holder fasongen når den stivner. Man kan erstatte smøret med kokosfett, noe som kanskje vil gjøre den mer stabil selv med mindre sukker, men det har jeg altså ikke prøvd.

IMG_1613

Jeg skriver at du bør pakke inn bitene, og det er fordi baren nok vil miste fasongen etter noen timer i en ryggsekk, eller i en bag. Vel optimistisk hadde jeg bitene i en liten pose i ryggsekken da jeg gikk gjennom Rondane nå i sommer… De endte i en stor klump, men smaken var det ikke noe å si på!

IMG_5567

Her er oppskriften, lykke til (og god tur)!

550 g store havregryn
75 g sesamfrø
75 g solsikkekjerner
140 g gresskarkjerner
150 g rosiner (eller annen tørket frukt)

150 g smør
200 g honning
200 g sukker

Ha smør, honning og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret har smeltet.
Kle en form med bakepapir, hvor stor kommer an på hvor tykke du vil ha müslibarene. Jeg brukte en form på 20x30cm.
Bland frø, havregryn og tørket frukt og hell laken over, bland godt og hell det over i formen.
Klem massen utover i formen til du får en jevn overflate, dekk med bakepapir og la den stå kjølig i minst 4 timer, helst over natten.

Jeg brukte en blanding av frø som jeg har ristet i ovnen. Så lenge mengden frø er den samme kan du bruke hva slags frø du vil. Neste gang skal jeg tilsette litt kokosmasse også, det er bare å prøve seg frem!