Riktig Ernæring

Suppe med røkt svineknoke | Riktig Ernæring

Suppe med røkt svineknoke

Blog EntryTopper

Noe av det beste med at sommer går over i høst er alle de flotte, norske grønnsakene vi kan fråtse i. Generelt sett spiser vi for lite grønnsaker. Du har kanskje hørt om ” 5 om dagen”? Fem porsjoner frukt og grønt i løpet av en dag, og her regner man 100 gram som én porsjon. To porsjoner skal være frukt, et eple og en banan; check! Mens de siste 300 grammene skal være grønnsaker, og det er vel her de fleste av oss har noe å hente. Du kan prøve å veie opp av de grønnsakene du vanligvis spiser, jeg tipper du blir overraska over hvor mye 300 gram faktisk er!

En annen ting i hvert fall jeg liker ved høsten er alle de gode og varmende suppene man kan lage, av de flotte, norske grønnsakene jeg allerede har nevnt. Her er det jo bare å leke seg frem, be om oppskriften neste gang du får servert en suppe du liker, det er ikke sikkert det er så komplisert å få til selv.

Og det er nettopp det jeg skal presentere her; en oppskrift på suppe som er lett å lage og som smaker godt! Den krever litt forarbeid, at du koker knoken i forkant, men det gjør seg jo selv bare du har knoke og vann i kjelen.

Det neste tipset er å lage den i kveld, og ta den med i ei lita bøtte eller i en bolle med lokk når du drar på hytta i morra. Så er det bare å varme den når du kommer frem; masse god smak, næringsstoffer og kanskje litt ekstra god samvittighet for at du tok deg tida. Skal du ikke på hytta? Vel, det passer å spise den hvor som helst!

IMG_1669


Suppe på røkt svineknoke (4 porsjoner)

1 lettsaltet og røkt svineknoke
3 gulrøtter
4 mellomstore poteter
1 liten sellerirot
1 liten kålrot
1 liten purre
timian
persillestilker (kan sløyfes)
5 pepperkorn

Skyll svineknoken under kaldt vann og legg den i en kjele, dekk med vann, ha i noen stilker frisk timian eller ½ ts tørket og et par persillestilker og pepperkornene, kok opp. La trekke/småkoke i ca 2 timer, til kjøttet løsner fra benet. Skum av hvis det samler seg mye skum.

IMG_1671

Mens knoken koker kan du skrelle og kutte grønnsakene. Kutt omtrent like store biter, så blir alt ferdig samtidig.

Når knoken er ferdig kokt legger du den på et fat eller en tallerken og lar den avkjøle seg litt. Evt. kan du sile kraften. Kok grønnsakene i kraften. Plukk av kjøttet mens det fortsatt er varmt, da løsner det lettere. Riv kjøttet i biter.

Dryss over finhakket persille og server med brød eller flatbrød.

IMG_1680

Tips! Svineknoken jeg kjøpte veide 1,6 kg, mye mat til 4 voksne. Den var kuttet gjennom benet, da får du god smak fra margen også.