Riktig Ernæring

Glutenfrie fastelavnsboller | Riktig Ernæring

Glutenfrie fastelavnsboller

BlogEntryTopper


Fastelavn betyr kvelden før fasten og var i utgangspunktet en tredagers fest som besto av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg har du kanskje hørt om feitetirsdag. Fasten varer fra askeonsdag til påskelørdag. Påskedagen er alltid første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn er alltid 21. mars, men fordi det varierer når det er fullmåne faller påsken på forskjellig tid hvert år.
 
I gamle dager var skikken at man skulle spise ni ganger i hvert hjørne av stua, dette skulle sikre godt med mat resten av året. Stekt flesk og suppe med melboller var tradisjonell mat, og det at vi spiser boller på fastelavnssøndag tror man er rester av denne tradisjonen.
 
I dag har jeg bakt glutenfrie boller, de kan gjøres melkefrie også, om du vil, bare bytt til melkefritt smør, annen type væske i deigen og bytt kesam med Alpro Naturell. Fyllet i bollene har en liten svensk vri, med mandelmasse og krem, men du kan selvfølgelig fylle bollene med akkurat det du vil; syltetøy, sjokolade, vaniljekrem, lemoncurd, frukt etc. Valget er ditt.
 
Ønsker du å bake boller med gluten finner du oppskriften her. Der finner du også oppskriften på vaniljekrem. Vil du bake litt grovere boller ligger oppskriften her.
 
Denne oppskriften passer selvfølgelig også til kanelboller, kringle etc. Deigen er smidig og lett å jobbe med, og gir deg saftige og luftige boller. Du kan også erstatte melet med havregryn og få enda saftigere boller som også inneholder litt mer fiber, da blir deigen enda lettere å jobbe med.
 
Til ca 40 boller trenger du
 
50 g gjær
150 g smør
4,5 dl melk
20 g fiberhusk
(eller 70 g havregryn)
 
250 g kesam
4 ts kardemomme
1 egg
165 g sukker
(bruker du søtet Alpro Naurell kan du minke sunkkermengden til 130 g)
840-890 g glutenfritt basismel
(eller ca 780 g om du har havregryn i deigen)
1 liten ts salt
 
 
Smuldre gjæren i bakebollen, Smelt smøret og tilsett melken forsiktig, slik at smøret ikke smelter. La væsken bli 37 grader. Bland den så med gjæren og rør til all gjæren er oppløst. Bland i fiberhusk (og evt. havregryn) og la dette svelle i 10 minutter.
 
Tilsett kesam, kardemumme, egg, sukker og det meste av melet. Kna deigen i 10-15 minutter, tilsett så saltet og resten av melet. Deigen skal ikke falle sammen når du slutter å elte. Du kan holde igjen litt av melet når du skal lage vanlige boller, men skal du kjevle bør du ha i alt. Deigen skal være litt klissete, dette forvinner når den hever. La deigen heve i en god time.
 
Sett ovnen på 180 grader. Trill ut bollene og la de etterheve. Pensle med egg og stek i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.
 
Jeg må innrømme at jeg jukset litt med fyllet, kjøpte ferdig mandelmasse på pose som du bare blander med vann. Du kan fint blande denne selv med malte mandler, melis og litt eggehvite.
 
Kremen hadde jeg litt sukker i og noen frø fra en vaniljestang. Så er det bare å fylle bollene, strø melis over og invitere til fest.
 
God fastelavnssøndag!