Riktig Ernæring

Havregrøt | Riktig Ernæring

Havregrøt

IMG_1809 2

Det høres jo litt kjedelig ut; havregrøt, det kan også jeg innrømme. Men har du fått med deg at grøten har fått en oppsving, at det igjen er in å spise grøt? Vel, det har kanskje vært det en stund nå, i København har de til og med en egen grøtbar, og den er kjempepopulær! Havregrøten, eller grøt generelt, trenger jo ikke være kjedelig, man kan lage sin egen vri; bruke litt eplemost i og toppe den med hva du måtte ønske, og like. Her kommer i hvert fall noen tips.

Jeg har fremdeles friskt i minne den morgenen jeg fikk servert fantastisk god havresuppe til frokost på ei hytte midt ute på Hardangervidda. Om det var hele opplevelsen eller om suppa var så god som jeg husker den vet jeg ikke, men det var altså den beste starten jeg kunne få på dagen før jeg skulle ut og gå kilometer på kilometer i norsk natur.

n856095520_3457259_7983[1]

Og det er jo hele poenget her; å få en god start på dagen, gi kroppen muligheten til å våkne og få energi til de anstrengelsene du utsetter den for. Her er nettopp havren en suveren kamerat. Havre er proppfull av den type energi vi trenger for å komme i gang, den inneholder fiber som gjør oss gode og mette lenge, den bidrar til å holde blodsukkeret jevnt og til å redusere kolesterolnivået i kroppen. I tillegg er den god mat for bakteriene vi har i tarmen, som igjen fører til god fordøyelse.

Som om ikke det er nok inneholder den både fett, karbohydrater og proteiner, flere viktige B-vitaminer og jern, og den ansees for å være noe av det sunneste du kan spise. Trenger du flere grunner til å spise havregrøt?

Synes du kanskje som meg at grøt kokt på vanlige havregryn kan bli litt bløtt og gi litt lite tyggemotstand? Da kan du toppe den med
ristede nøtter eller frø, frisk frukt i terninger eller…. Et annet alternativ er å lage grøten av havregryn som er behandlet på en annen måte. Havregryn slik de fleste kjenner dem er valset, de blir flate, og trenger ikke kokes så lenge før vi kan spise dem. Havregrynene jeg har brukt her er steel cut, de er kuttet med kniv, det gir mer struktur til grøten og en mye bedre smak.

IMG_1825

Steel cut havregryn produseres hos
Den sorte Havre i Våler i Østfold og er av typen svarthavre. Dette er et urkorn, det vil si at denne typen havre har blitt dyrket i Norge i mange hundre år. Mens havren slik de fleste kjenner den, som er hvit, ble importert fra Tyskland på slutten av 1800-tallet. Svarthavren har et høyere fettinnhold enn hvithavren, men også et lavere sukkerinnhold, det gjør at den er enda litt sunnere enn vanlige havregryn. I tillegg er havre glutenfri, og hos Den sorte havre produserer de bare havre, så den kan alle med cøliaki trygt spise.

Men så er det det da, at disse grynene trenger å kokes lenger enn vanlige havregryn, og hvem har vel 30 minutter ledig til å røre i en grøt på morraskvisten? Derfor målte jeg opp den mengde gryn jeg trengte kvelden i forveien, kokte opp vann i en vannkoker og helte det over. På den måten starter du ”kokeprosessen” og grynene er bløtere når du står opp morgenen etter. Vil du gjøre dette til en skikkelig gourmetopplevelse, kan du legge i en halv vaniljestang også.

IMG_5793

Steel cut havregrøt (1 god porsjon)

1 dl steel cut havregryn
2 dl kokende vann
en liten bit av en vaniljestang (kan sløyfes, men anbefaler å prøve)
2 dl melk

Kok opp vannet og ha det over havren slik jeg beskrev det. La det stå på benken natta over. Ha så blandingen over i en kjele, alt sammen, vaniljestangen også hvis du har det i. Tilsett melk og kok opp, la det så småkoke i ca 15 min. Tilsett litt salt om du ønsker, eventuelt litt søtning. Synes du den blir for tjukk tilsetter du bare litt mer melk. Spis den med kanel, norsk eple i terninger og noen
rista nøtter, eller ha på det du liker; bær, melk, frø, banan, pære, yoghurt, cottage cheese, eplemos… Bruk fantasien!

Har du ikke tid til å vente 15 minutter på grøt om morgenen? Kok den om kvelden, varm den opp på morgenkvisten eller bland den med yoghurtnaturell og spis den kald. Veldig godt!

IMG_1829

Ps! Hos Meny får du kjøpt havregryn fra Den sorte havre, både steel cut og vanlige havregryn.