Riktig Ernæring

Focaccia | Riktig Ernæring

Focaccia

BlogEntryTopper

Høsten er tiden for gode, næringsrike, varme supper, smaksrike gryteretter og kanskje en kveld med rødvin og lett tapas. Det som passer perfekt uansett hva av dette du skal spise er godt brød. Focacciaen du får oppskrift på her har jeg bakt i åresvis, hver gang skryter folk over hvor god den er, og vet du hva? Den er SÅ enkel å lage!

Denne gangen har jeg laget den halvgrove varianten fordi jeg skulle bruke den som tilbehør til en suppe, og trengte noe som kunne bidra til å gjøre folk mette. Den fine varianten baker jeg alltid når brødet skal passe til mange småretter, eller når det ikke skal være dominerende i smaksbildet.

Som topping kan du bruke bare olivenolje og Maldonsalt, eller annet flaksalt. Tørkede urter er også godt, eller som jeg har gjort her; brukt alt, olje, salt og tørket rosmarin i tillegg til oliven og soltørket tomat.

IMG_1875

1 kg hvetemel eller annet fint mel
1 dl god olivenolje
5 dl lunkent vann
1 pk gjær
1,5 ts salt

ca 1 ss Maldonsalt
ca 1 dl olivenolje
Tørkede urter
Evt. oliven og soltørkede tomater

Den halvgrove varianten inneholder 500 g hvetemel og 450 g fullkornsmel, ellers er oppskriften identisk.

Ha alt det tørre i bakebollen. Hvis du bruker fersk gjær rører du den ut i vannet og tilsetter oljen. Tørrgjær kan du blande med melet. Elt deigen i 8-10 minutter. Dekk til bollen og sett den på et lunt sted, la deigen heve til den har dobbel størrelse.

Uten å elte deigen så mye klapper du den utover et stekebrett med bakepapir eller i en annen egnet form. Den trenger ikke å dekke hele brettet. Hell litt olivenolje over og smør deigen inn med den. Det er valgfritt om du vil ha ”hull” i brødet, bruk fingrene til å lage disse små gropene nå. Gjør du det etter brødet har hevet, må du heve det en gang til før du steker det.

Sett ovnen på 180 grader og la brødet heve til dobbelt størrelse, oljen du har hatt på gjør at du ikke trenger å dekke til brødet. Før du steker brødet har du på det du vil ha av smak på brødet, husk alltid å ha på oljen først, ellers vil salt og krydder skli av.

Stek brødet i 40 minutter og avkjøl det på rist.

IMG_1872

Brødet er selvfølgelig aller best nystekt, men kan godt fryses. Vær oppmerksom på at hvis du oppbevarer brødet i en pose eller fryser det så vil saltet ”smelte” og gi hvite flekker i skorpen.

Husk at alle stekeovner er forskjellige og steker forskjellig. Gradene og tidene jeg oppgir for steking er veiledende, det vil si at du selv må følge med på det du har i ovnen, eventuelt ta det ut før eller steke det lenger.