Riktig Ernæring

Vafler til frokost og kvelds | Riktig Ernæring

Vafler til frokost og kvelds

IMG_1782

Vel, både ja og nei.. Lager vi vaflene av hvetemel, sukker, egg, melk og smør bør vi nok ikke spise dem som et måltid i seg selv, og kanskje ikke så altfor ofte ellers heller. Med syltetøy, rømme, smør og brunost kan det bli mange tomme kalorier. Men hvis vi lager en litt smartere variant, uten så mye sukker og med grovt mel som metter og gir både fiber og langvarig energi, da blir straks vaffelen velkommen inn i hverdagskosten. Dessuten kan det være greit å ha et alternativ når det ikke er noe annet som faller i smak hos de yngste (eller de eldste for den saks skyld..).

Spiser vi disse grove vaflene ofte bør vi også tenke etter hva vi har på dem. Jeg serverte de til kvelds med sukkerfrie, rørte jordbær og brunost. Noen spiser de som brødskiver, med forskjellig pålegg på, da fortrekker jeg en mindre søt vaffel (halve mengden), og med litt mindre kardemomme. Du får finne din favoritt.

En liten digresjon; brunosten har fått et ufortjent dårlig rykte, riktignok er det sukker i den, men den er også en av våre beste kilder til jod, noe mange av oss får for lite av. Det er spesielt viktig at barn og gravide har god jod-status, les mer om det i
dette innlegget.

Det finnes allerede mange oppskrifter på vafler hvis du søker på internett. Vaffelen har fått sitt navn etter vokskakene man finner i bikuber. Disse har mønster som i en vev og vaffelen har omtrent samme mønster. Vi finner alle sorts vafler ute i verden, men hjerteformen på vaffelen er visst et Skandinavisk fenomen.

Oppskriften du får her har jeg laget helt etter min egen gane, og som med så mange andre oppskrifter kan man variere og lage sin egen versjon. Lukten av nystekte vafler passer alltid, men husk også at de fleste sunne varianter av det du lager ofte er energitette, de inneholder mye energi. Det er dermed ingen automatikk i at vi kan spise så mange vafler vi vil bare fordi de er sunnere. Nok formaninger, her er oppskriften

IMG_1784

Grove vafler

100 g hvetemel
300 g grovt mel, fint sammalt hvete
1 banan eller 2 ss
Sukrin Gold
3 dl melk
2 egg
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
litt salt
1 ss rapsolje eller annen nøytral olje

Ha det tørre i en bolle, mos bananen med en stavmikser og bland den med litt av melken slik at du får ut alle klumper. Spe med banan/melk/olje i røra, og rør til du får en jevn smete. Tilsett eggene og bland godt. La røra svelle en liten halvtime før du steker. Blir den for tykk har du bare i litt mer melk. Den holder seg fint i kjøleskapet et par dager, men kan skille seg litt, rør den sammen og stek i vei!


(Pst! Har du ofte søtsug eller ’lyst på noe’ på kvelden kan det være at du har spist for lite gjennom dagen og/eller har drukket for lite vann. Prøv et stort glass vann først.)