Riktig Ernæring

Frokost | Riktig Ernæring

Frokost

BlogEntryTopper

Frokost er dagens viktigste måltidet hører vi ofte, det er når du spiser frokost du legger grunnlaget for alle de matvalgene du kommer til å gjøre i løpet av dagen. Spiser du "usunn" frokost, spiser du "usunt" resten av dagen også, eller omvendt; sunn frokost, sunne valg resten av dagen. Men er det egentlig slik? Og hva med de som ikke får i seg frokost før de begynner med dagens gjøremål?

For å ta det siste først; når man spiser frokost, eller dagens første måltid, er veldig individuelt. Noen spiser ikke sitt første måltid før andre spiser et mellommåltid eller en tidlig lunsj. Andre igjen føler ikke at de kommer i gang med dagen før de har fått i seg mat. Selv om mye av dette bygger på vaner er det viktig at du velger det du synes er best for deg. Det betyr også at hvis du vil bli en som spiser frokost før du forlater huset om morgenen, så kan du bli det.

Frokost er det måltidet som bryter fasten vi har vært i fra sist vi spiste, derav ordet ”breakfast”. Kroppen trenger hele tiden energi for å holde ”motoren” i gang, og når det er lenge siden vi spiste sist, har den sine metoder for å få energi. Enkelt fortalt; hver eneste celle kan produsere energi fra de lagrene vi har av fett, proteiner og karbohydrater i kroppen. Og spiser du ikke frokost med en gang du står opp vil denne prosessen fortsette til du spiser (eller drikker) et måltid som tilfører kroppen ny energi.

Når det gjelder hva slags påvirkning frokosten vår har på matvalgene våre i løpet av dagen, så har nok det aller mest med planlegging å gjøre. Er man mye på farten og ikke har tenkt gjennom hvilke muligheter man har for å få i seg mat (og drikke), så velger vi oftere de raske (og gjerne mer usunne) alternativene. Andre igjen har kanskje alltid en pose med nøtter og ei flaske med vann i veska. Som voksne kan vi tenke ”jaja, det er bare denne ene gangen”, ”det er jo ferie/helg/lille lørdag”, og valgene vi gjør påvirker i første rekke bare oss selv. Men når vi som voksne tar disse valgene på vegne av barna våre, blir konsekvensene litt annerledes. Barn er i utvikling og det er spesielt viktig at vi gir dem de riktige byggeklossene i form av mat. Les mer om skolemat
her.

Men tilbake til frokosten,
hva bør du spise?
Vi nordmenn er et brødskivespisende folk, vi spiser så mye brød at det for oss regnes som en god kilde til jern, selv om brød (korn) i seg selv ikke inneholder spesielt mye jern.
Men ikke alle spiser brød til frokost, akkurat nå er det yoghurt, cottage cheese, smoothies, smoothiebowls, chiagrøt, overnightoats som er populært (i følge
Instagram), men listen over hva du kan spise er endeløs…

Igjen er det viktig at du velger noe du
vil spise, og har lyst på, men som også er bra for deg. Poenget er jo at vi skal bli mette og at vi skal holdes oss mette en stund. Velg noe som gir deg både karbohydrater, protein og fett. Karbohydratene er kroppens viktigste energikilde, både hjernen og nervesystemet vårt er avhengig av å få tilført karbohydrater. Protein er byggeklossene i kroppen, det er viktig for at alle cellene i kroppen skal kunne leve. Og fett er en viktig energikilde og det er med på å bygge opp cellene i kroppen.

Noen forslag til hva de forskjellige næringsstoffene kan være:

Karbohydrater: brød, knekkebrød, havregrøt, granola, frukt
Protein: kjøtt-/fiskepålegg (aller helst rene produkter, uarbeidet), cottage cheese, egg
Fett: avokado, nøtter, cocosa, rapsolje

God frokost!!


ps. Rådene som gis er på generelt grunnlag, trenger du en personlig vurdering av kostholdet ditt, ta kontakt
her.