Riktig Ernæring

En smaksbombe av en vegetarpizza | Riktig Ernæring

En smaksbombe av en vegetarpizza

blogEntryTopper

1. Oktober er Verdens vegetardag. Denne dagen skal først og fremst promotere det positive med vegetarisk mat, og det fokuseres også på etikk, miljø og helse i sammenheng med et vegetarisk kosthold. Altså nok en mulighet for oss alle til å tenke litt på hvordan vi av flere grunner bør øke inntaket av grønnsaker.

Jeg er på ingen måte ute etter å gjøre dere alle til vegetarianere, og jeg skal heller ikke vifte med pekefingeren til dere som aller helst liker en god biff, MEN jeg anbefaler dere alle å prøve denne pizzaen. Den er mange steg opp i smak og opplevelse fra den grønnsakspizzaen med gulrot jeg fikk servert i barndommen. Om ikke annet, så blir du i hvert fall mett.

Oppskriften kommer opprinnelig fra Bama, men som med mye annet har jeg gjort noen endringer. Hvis du er litt skeptisk til hele konseptet vegetarpizza trenger du ikke lage grov bunn, erstatt det grove melet med fint. Men jeg anbefaler å prøve grov bunn også, det grove melet gir en litt annen smak enn en fin bunn gjør.

IMG_0525

2 dl grovt mel, jeg brukte grovt sammalt hvete
2 dl fint mel
1 ts tørrgjær
½ ts salt
1 ss olivenolje
2 dl lunkent vann

4 fedd hvitløk
200 g spinat
1 løk
1 boks artiskokker
persille
2 dl creme fraiche
ost, bruk det du har
salt og pepper
olivenolje og rapsolje

Skru på ovnen, 150 grader. Bland så alt det tørre til pizzadeigen. Tilsett vann og olje og rør godt sammen. Lager du en stor deig, dobbelt porsjon for eksempel, kan du elte den i maskin. Ellers rører jeg den bare sammen. Dekk til deigen og la den heve. Pakk hvitløksfeddene, uten å skrelle dem, i aluminiumsfolie med litt olivenolje. Bak de i ovnen til de blir myke og gjerne til de får litt farge, ca 20-30 min.

Del artiskokkene i biter, så store du vil ha dem, jeg delte i fire. Bland de med salt, pepper og olivenolje, har du litt sitron kan du ha litt saft over, kutt persillen og bland det i. Kutt løken og fres den i stekepanna med litt rapsolje, vask spinaten, ha den gjerne innom en salatslynge før du steker den sammen med løken.

Når hvitløken er klar skreller du den og moser den med en gaffel i en skål, tilsett salt og pepper og creme fraiche. Husk å skru opp temperaturen på ovnen til 225 grader.
Så gjenstår bare monteringen; del deigen i to til porsjonspizza eller lag en stor. Kjevle den ut så stor og tykk du vil ha den. Jeg bruker pizzastein i ovnen, det anbefales for skikkelig sprø bunn.

Smør creme fraiche utover og strø på litt ost, fordel artiskokk, spinat og løk utover og dryss over litt mer ost, hvis du vil. Ha olivenolje over og stek pizzaen til den er ferdig, 8-15 minutter alt etter hvor tykk bunn du har.

Kvern litt sort pepper over, servér og nyt!

Se
her for flere tips til retter av grønnsaker.