Riktig Ernæring

Grove scones | Riktig Ernæring

Grove scones

BlogEntryTopper

Ingenting er så godt som nystekte rundstykker, enten til frokost, eller kanskje til kvelds. Men ofte er vi ikke så gode på å planlegge, og kommer ikke på at det hadde vært godt med fersk bakst før rett før vi skal spise. Da er scones løsningen!

Scones fikk sin opprinnelse i Skottland, de ble laget av havre og stekt på takke. En senere versjon, laget av hvetemel, ble først populært da Hertuginnen av Bedford tidlig på 1800-tallet fikk sansen for dette søte brødet til sin ettermiddagste, noe som har resultert i den engelske tradisjonen afternoon tea time, som serveres presis kl 16 og hvor scones er essensielt.

De sconesene du får oppskriften på her er ikke de opprinnelige sconsene, de inneholder mest grovt mel, ingen søtning og er ment som en erstatning for brød til et av dagens hovedmåltider. Jeg skal være ærlig å si at de er best når de er nystekte, men det går fint an å ha de med seg i matpakka også.

Det fine er at dette rekker du på 20 minutter, og med grunnlag i denne oppskriften kan du lage de sconsene du vil. Du kan bruke annet mel, tilsette urter, soltørket tomat el.l. Du kan også få brukt opp yoghurtrester eller melkerester du har i kjøleskapet. Bruk fantasien!

Noen har etterlyst næringsinnhold i oppskrifter, og nederst i saken har jeg lagt ved næringsinnhold per 100 g. Det jeg kan si er at disse sconsene har en fin fordeling av næringsstoffene, godt med fiber og protein og lite fett.

Så til oppskriften:

Skru ovnen på 175 grader

60 g hvetemel
120 g grovt, sammalt mel (rug, hvete, spelt)
1,5 ts bakepulver
en klype salt
2 ss yoghurt naturell (kesam, gresk yoghurt, cottage cheese - må kjøres med stavmixer, så den blir jevn og kan blandes inn)
1 dl melk (vann)

Bland alle ingrediensene og form deigen som en rund kake, legg den på et stekebrett med bakepapir og klapp den litt flatere (2-2,5 cm). Lag to snitt i 'kaka' slik at det blir et kryss. Stek i 12-15 minutter. Avkjøl litt og spis med godt pålegg.


Næringsinnhold pr 100 g

Energi 820kJ/ 194 kcal
Fett 1,5 g
- mettet fett 0,4 g
Protein 7,5 g
Karbohydrater 32,9 g
- sukkerarter 1,5 g
- kostfiber 7,5 g