Riktig Ernæring

Hender det ofte at du har lyst på noe søtt? | Riktig Ernæring

Hender det ofte at du har lyst på noe søtt?

BlogEntryTopper
foto: Pixabay.com

Hva er egentlig årsaken til det? Hva er det som er så farlig med sukker? Og er det egentlig noe bedre med all denne kunstige søtningen man finner i lettbrus, pastiller og tyggis?

For å ta det første først; det er altså slik at kroppen, eller rettere sagt hjernen vår, er forhåndsprogrammert til å like det som er søtt. Vi har et område i hjernen som viser høy aktivitet når vi spiser sukker, belønningssenteret, det sender signaler til kroppen om at ”dette var godt” og ”dette vil jeg ha mer av!”. Derfor er det også lett å spise for mye sukker, fordi mye altså vil ha mer.

Men det går an å gjøre noe med sukkerbehovet, og det går an å endre opplevelsen av søtning, altså hvor søtt noe er før du synes det er for søtt. Dette er som du kanskje skjønner helt individuelt, noe du synes er akkurat passe søtt kan være altfor søtt for noen andre, eller kanskje for lite søtt. Det gjenspeiler også hvor mye søtt vi er vant med.

Når vi spiser sukker, og karbohydrater generelt, skiller kroppen ut insulin. De som har diabetes har ikke nok av dette hormonet og må tilføre det gjennom sprøyter eller såkalte insulinpumper. Insulinet frakter sukkeret, glukosen, til cellene, her lagres det som energi eller brukes umiddelbart hvis du er i aktivitet. Det som skjer hvis du får i deg for mye sukker, er at leveren produserer fett av overskuddet og lagrer det i fettcellene. Og det er jo dette vi helst vil unngå.

sieve-1262922_960_720
foto: Pixabay.com

Det er først og fremst det raffinerte sukkeret vi vil til livs. Noen sverger til honning og mener det er bedre. Det stemmer at honning inneholder mer næring enn vanlig sukker, men det er i så små mengder at du skal spise mye honning før du drar fordel av denne næringen. Honning er like energitett som sukker.

Det som
er bra er at vi nordmenn jevnt har minket vårt inntak av sukker siden slutten av 90-tallet. Og en del av årsaken til det er at matprodusentene bruker mindre sukker. Likevel finner vi sukker i mange matvarer vi ikke skulle tro det fantes sukker. Noen eksempler er frokostblandinger, ketchup (her finnes det sukkerfrie alternativer), iskaffe, vann tilsatt smak, ferdigsauser og yoghurt (her finnes det også gode alternativer).

sugar-1354787_960_720
foto: Pixabay.com

Av kunstig søtning finnes det mange varianter. Forskning viser at i små mengder går det helt fint å spise (eller drikke) litt kunstig søtning, og det er utført strenge tester på hvilke kunstige søtningsstoffer som er lov og i hvilke mengder. Likevel foretrekker noen å droppe dette og heller spise mindre mengder vanlig sukker. Det finnes også kalorifattig, naturlig søtning; Sukrin, som er fremstilt av sukkeralkoholet Erythritol, og blant annet finnes i pærer og melon. Og Stevia, som er søtning fra bladene i steviaplanten. Disse krever mye mindre mengde enn vanlig sukker for å gi den samme søtsmaken.

Så hva gjør jeg da, tenker du kanskje, hvordan skal vi klare å senke sukkerinntaket!?
Først og fremst vil jeg si at det hjelper å være litt mer bevisst, andre helt enkle knep kan være;
  • Bruk vann som tørstedrikk
  • Spis regelmessig, både grovt og grønt, og sørg for at du også spiser proteiner og litt fett, da holder blodsukkeret seg mer stabilt
  • Spis mer grønnsaker, da får du i deg masser av vitaminer og mineraler, samt fiber som holder deg mett lenge. I tillegg er grønnsaker ganske kalorifattig.
  • Drikk usøtet fruktte, eller smaksett vann med frukt
  • Spis frukt, 2 hele (200g/voksen) om dagen dekker dagsbehovet, og bruk det som søtning slik jeg har gjort i vafler og hjemmelaget müsli.

Jeg vil også understreke at jeg på ingen måte mener at du bør kutte ut sukkeret helt, jeg mener bare at vi alle bør bli litt mer bevisste. Som så mange andre har sagt før meg, så oppfordrer også jeg til å ha godteri bare en dag i uka. Og hvis det slumper til å komme flere bursdagsselskap på samme uka, ja, da må du kanskje vurdere om du skal ta det ekstra kakestykket, og eventuelt bevege deg mer.

Her er flere sukkerfrie alternativer.

IMG_1791