Riktig Ernæring

Is til alle!! | Riktig Ernæring

Is til alle!!

BlogEntryTopper

Følelsen av at sommeren er i gang, sol, nyklipt plen og lukten av hele nabolagets grillentusiasme. Man kan ikke si annet enn at det er en herlig følelse! Og med sommeren fyker også forbruket av iskrem opp. Så; hvorfor ikke prøve seg på noen hjemmelagede varianter? Da vet du hva du får i deg, og kan ha både sunne og litt mindre sunne alternativer lett tilgjengelig når søtsuget melder seg, eller du får uventet besøk.

Som med mye annet er det egentlig bare fantasien som setter grenser for hvilke typer is man kan lage, hva man skal ha i, med eller uten fruktbiter eller bær, om det skal være en fruktis eller en kremis. Husk at store, frosne frukt- eller bærbiter kan være vanskelig å spise. Det som er fint med en ren fruktis er at den kan regnes som én av “5 om dagen”, lager du kremisen med lite tilsatt sukker kan den inngå som en av “3 om dagen”, som gjelder yoghurt og andre meieriprodukter.

Sesongen for pakistansk mango i gang, bare en liten bit av denne tropiske frukten kan gi en følelse av å være på sørlige breddegrader. Mangoen har en struktur i fruktkjøttet som gir en kremete konsistens når vi moser den. Det gjør også at når man lager smoothie eller, som i dette tilfellet, fruktis, får man en deilig fløyelsmyk konsistens uten å bruke verken banan eller yoghurt. Oppskriften inneholder likevel en spiseskje vaniljekesam, den er mest for smaken. I tillegg er mangoen full av C-vitamin, én is dekker 25% av dagsbehovet til en voksen person.

IMG_1448

Oppskriften gir 6 is på nesten 1 dl og er som følger

300 g mango
1 stor ss vaniljekesam
0,5 dl ananasjuice

Kjør alt til en jevn puré. Tilsett gjerne blåbær eller bringebær i isformene før du heller puréen over. Dunk formene litt i benken for å få ut luftbobler. Frys i minst 4 timer. Nyt!

Sverger du helst til kremisen har du en enkel oppskrift her:

3 dl vaniljekesam
1,5 dl helmelk

Igjen kan du ha bær i formene, veldig godt med bringebær!


IMG_1494

Tenk at jordbærene ikke blei spist opp! Noen ganger glemmer vi at vi har noe i kjøleskapet som ikke holder seg i evigheter, det skjedde med disse jordbærene, men nå har de blitt is!

Jeg blandet de med litt vaniljekesam (liker smaken med vanilje, og at den gir litt sødme, yoghurt går også fint), melk (egentlig for å få nok til alle seks isformene), mango (fordi jeg hadde en rest, du kan godt bruke banan) og litt andre bær jeg hadde i kjøleskapet (denne gangen blåbær og bringebær.) Frys i minst 4 timer og nyt!