Riktig Ernæring

Restemiddag | Riktig Ernæring

Restemiddag

IMG_1770

Du har kanskje hørt at vi bør kutte ned på inntaket av rødt kjøtt, spise mindre biff, pølser og kjøttpålegg. Regelen, hvis vi kan kalle den det nå, sier at vi ikke bør spise mer enn 500 gram rødt kjøtt i uka, i bearbeidet tilstand. Altså; stekt biff og stekt kjøttdeig, grillede pølser og kokt skinke. I rå tilstand tilsvarer dette ca 750 g kjøtt.

Å kutte ned på inntaket av rødt kjøtt er både bra for klimaet og for helsa vår, og det er produksjonen og konsumet av rødt kjøtt som er den store miljøverstingen. Nummer to på denne lista er all maten vi kaster. Nordmenn drar med seg 42 kg mat hjem som vi bare kaster rett i søpla.. 42 kg mat HVER, tenk på det!!Mat som blir liggende for lenge i kjøleskapet, eller på benken, eller sammen med frukt som påskynder modning (og forråtnelse). Epler gjør det. Både fordi vi handler alt for mye, og for ofte, og fordi vi ikke planlegger godt nok.

Derfor skal jeg nå slå et slag for restematen. Jeg gjorde det enkelt og lagde en bondeomelett med rester fra hele helga; poteter fra torsdagsmiddagen, kjøttdeig fra fredagstacoen, grillpølsene fra tur på lørdag og baconrestene fra søndagsfrokosten. Tilsatte både en litt sliten paprika, litt vårløk, rester av
ratatouille og strødde litt ost over. Serverte med en salat og rista brød (fordi det strengt tatt allerede var litt tørt..).
Voilá! Så gjorde jeg som Live Nelvik i
”Live redder verden. Litt.”, jeg reddet verden litt.

Nå ser du kanskje at bondeomeletten var full av rødt kjøtt, og det er jeg klar over, men jeg kan si at samvittigheten min er ren, fisk og vegetar alle hverdagene, kjøtt i helgen. Og spiser du mer grønnsaker, så spiser du mest sannsynlig mindre kjøtt.

God restemiddag!