Riktig Ernæring

Bruk høstens grønnsaker! | Riktig Ernæring

Bruk høstens grønnsaker!

IMG_1764

Nå som høsten kommer for fullt over oss og vi nærmest kan bade i et stort utvalg av norske, friske grønnsaker, er det bare å sveive kokkekniven og lage de deiligste retter med få og enkle knep. Og det aller beste? At det er godt for kroppen, sinnet og hjertet.

Jeg vet jeg har nevnt før at vi spiser for lite grønnsaker. Om vi bare øker mengden med en liten gulrot hver dag (ca 100 gram) kan det få positive konsekvenser for helsa vår. Her kommer tre tips på retter og tilbehør du kan lage nå i høst, ikke er det så komplisert heller. Selv om været om dagen ikke akkurat innbyr til varmende supper får du likevel oppskriftene, så kan du forberede og handle inn til det blir kaldere i været.
IMG_1756


Så da skrider vi til verket; den første oppskriften er en grønnsaksragu/gryte,
ratatouille. Du steker alt (litt og litt hvis du lager mye) i ei stekepanne med litt olje, så har du i urtene og boksen med tomater og lar det trekke på plata eller i stekeovnen til det er ferdig. Du kan lage en stor porsjon og ha både til søndagssteika og til hverdagsmaten. Kanskje litt sammen med resten av salaten i matpakka, eller på brødskiva, som den er eller sammen med litt skinke? Bruk fantasien. Det er mye god smak og mange nyttige byggeklosser.


1 gul løk
1 liten squash
1 liten aubergine
2 fedd hvitløk
2 små paprika
½ ts tørket timian eller 1 stilk frisk timian
½ tørket rosmarin eller 1 stilk frisk rosmarin
1 boks hermetiske tomater
1 ss hvitvinseddik
salt og pepper
Rapsolje til steking
Olivenolje for smak

IMG_1730

Kutt grønnsakene i omtrent likestore biter og fres de i en stekepanne sammen med litt rapsolje. Gjerne i flere omganger slik at grønnsakene får litt farge. Urtene kan du også ha med i steikepanna, uansett om de er friske eller tørket. Etter hvert som grønnsakene er ferdig stekt har du dem i en kjele eller i ei ildfast form. Bland inn boksen med tomater og hvitvinseddiken. Vent med salt og pepper til du skal servere, blandingen skal redusere litt og da kan det bli for salt hvis du salter med en gang. La blandinga putre på svak varme i kjelen, eller sett den ildfaste formen i ovnen på 180 grader i ca 30 min.
Krydre med salt og pepper og hell over litt god olivenolje før servering, og gjerne noen friske urter.

Bon Appétit!

IMG_1752

Ps! Skal du ha fisk eller kjøtt til, bruner du stykkene i stekepanna og lar de steke ferdig på toppen i den ildfaste forma, på den måten trekker de smak fra grønnsakene.

IMG_1760

Potet- og purreløksuppe (4 porsjoner)

Denne suppen kan lages i en fei, skrell potetene kutt dem i små biter. Vask purren og kutt den opp. Fres så alt sammen i litt olje i kjelen og ha over varm kraft. La det så koke til det er mørt og kjør det til en glatt suppe med en stavmixer. Hvis den blir for tykk kan du ha i mer kraft, melk eller fløte. Smak til med salt og pepper.


6 poteter
1 purre
rapsolje
1 l kyllingkraft (eller annen lys kraft)
salt og pepper
evt. litt melk eller fløte

Tips! Vil du heve smaken nok et hakk kan du ha i litt trøffelolje rett før servering; veldig godt!

IMG_5702

Gulrot- og kokossuppe med koriander (4 porsjoner)

Skrell og kutt grønnsakene, fres dem i oljen og hell over varm kraft. Kok alt mørt og tilsett kokosmelka. Kjør suppa glatt med stavmixer og smak til med salt og pepper. Spe med mer kraft hvis suppa er for tykk. Ha i frisk kuttet koriander og servér. I denne oppskriften kan du bytte gulrøtter med gresskar, den blir vel så god!

4 store gulrøtter
1 liten gul løk
1 fedd hvitløk
¼ hakket, rød chili
rapsolje
6 dl kyllingkraft (eller annen lys kraft)
1 boks kokosmelk
frisk koriander