Riktig Ernæring

Kanelbollens dag!! | Riktig Ernæring

Kanelbollens dag!!

BlogEntryTopper

Det er riktignok i Sverige de har denne tradisjonen med å feire kanelbollen med en egen dag, men hvis du er glad i boller (hvem er ikke det?) så ser jeg ingen grunn til ikke å adoptere denne tradisjonen. Her får du min favorittoppskrift.

Det viktigste å tenke på når du baker er at alle ingrediensene er romtempererte, på den måten påvirker du ikke temperaturen i gjærdeigen nevneverdig, gjæren får gunstige forhold å jobbe i, og du får luftig bakst. Jeg skal ikke ta æren for denne oppskriften, den kommer fra Bakeriet i Lom, men den er super, og gir alltid et vellykket resultat.

Kanelboller (16 store boller)

1 kg hvetemel
5 dl melk
150 g sukker
1 ts salt
1 ts kardemomme
1 egg
1 pk gjær
150 g smør, i terninger

Fyll
125 g smør, temperert
125 g sukker
2 ss kanel

Egg til pensling
perlesukker til å strø over (kan sløyfes)

Ha alle ingrediensen bortsett fra smøret i eltebollen, elt deigen i ca 15 minutter. Tilsett smør i terninger og elt videre i nye 15 minutter. Pass på at alt smøret er eltet godt inn. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i en drøy time.

Kjevle deigen til et rektangel på ca 40x50 cm. Smør smøret jevnt utover og strø over sukker og kanel, alternativt kan du blande smør, sukker og kanel. Husk at for mye fyll bare renner ut av bollene. I Lom bretter de nå 1/3 av deigen inn mot midten, og så den andre enden over der igjen, slik at du får tre lag, så kjevler de litt til leiven er ca 30x50 cm, deretter deles leiven i 16 like store strimler. Deretter tvinner de strimlene rundt fingrene og lager knuter. Pass på å legge enden under bollen.

Du kan brette deigen i to. Sjekk
@riktigernaering på Instagram, så får du tips til å tvinne deigen.

Bollene legger du på et stekebrett med bakepapir, dekk de med plastfolie og la de heve i 1,5 time. Pensle med sammenvispet egg og strø over perlesukkeret.
Stek ved 175 grader i ca 20 minutter.

IMG_5016

Vil du lage boller med vaniljekrem? Her er oppskriften

Vaniljekrem

5 dl melk
80 g sukker
1 vaniljestang
5 eggeplommer
38 g maizenna

Ha melk og sukker i en kjele, del vaniljestangen, skrap ut frøene og ha det i kjelen. Varm langsomt opp. Skill fem egg, og bland eggeplommene med maizenna. Rør til det ikke er flere klumper. Når melkeblandingen nærmer seg kokepunktet heller du den i en tynn stråle over eggeplommeblandingen mens du rører. Sil alt tilbake i kjelen og kok opp. Det er viktig at du ikke koker kremen noe videre enn at du gir den et oppkok. Ha kremen i en bolle og legg plastikk over, sørg for at den ligger helt ned på kremen, så får du ikke snerk mens den blir avkjølt. Legg en klatt i midten på hver bolle før du steker dem.