Riktig Ernæring

Chili con carne | Riktig Ernæring

Chili con carne

blogEntryTopper

Noe annet som er bra med denne gryta er at den kan lages dagen i forveien, du kan lage den hjemme og varme den når du kommer frem på hytta eller du kan lage en stor porsjon og fryse ned halvparten til en gang du har dårlig tid. Den blir bare bedre av å trekke smak fra en dag til neste.

Du kan også lage versjonen sin carne, uten kjøtt, jeg bruker en boks ekstra med bønner og tilsetter en blomkål i buketter. Du kan ha i søtpotet, squash, gulrot, bruk fantasien eller det du har i kjøleskapet. Dette er en perfekt måte å få i seg mer grønnsaker på!


Her er oppskriften:

400 g karbonadedeig
1 gul løk
2 fedd hvitløk
1 liten rød chili
1 gul paprika
1 rød paprika
½ ts kanel
1 ts spisskummin
1 ts paprikapulver
½ chilipulver (gryta blir også mer spicy over natta)
1 boks hakkede tomater
2 bokser bønner (chili, blandet, frosne)
30 g mørk sjokolade

Stek karbonadedeigen i litt nøytral olje og legg den til side. Kutt løk, hvitløk, chili og paprika og fres det på middels varme til løken har blitt blank, tilsett krydderet og la det frese litt før du tilsetter tomater og kjøttet. Bruker du kikerter kan de koke med, noen typer bønner koker i stykker, de får vente. Ha også i vannet fra den ene boksen med bønner og, til slutt, sjokoladen, den utfyller chilismaken. La alt koke på svak varme til det tykner, husk at det tykner mer over natten, ca 30-40 minutter.
Tilsett så bønnene og kok opp.

Lager du uten kjøtt freser du alle grønnsakene sammen med løken og chilien.IMG_2248

Så er det tilbehøret. En fredagskveld på hytta eller rundt kjøkkenbordet hjemme for den saks skyld, så kan man skeie litt ut med nachos og gode dipper, guacamole er en investering i "grønnsaksbanken" og rømme bidrar til å gjøre en hot chili litt mildere. Vil du spare på kaloriene kan du bruke yoghurt eller kesam.

IMG_2261

En enkel guacamole kan raskt lages med litt chili og lime, salt og pepper. Velger du en litt mer komplisert variant kan du kutte tomater i terninger og ha oppi, gjerne sammen med litt frisk koriander og finhakket rødløk. Fjern kjernen på tomatene, de kan du ha i gryta, og kutt terninger. Et tips er å tilsette en spiseskje yoghurt i også, da får du en litt bløtere guacamole, alt etter hvor modne avokadoene er.

Nå gjenstår bare å invitere til en hyggelig høstkveld!

God middag!