Riktig Ernæring

Grønnsaker | Riktig Ernæring

Grønnsaker

Gryte på høyrygg av storfe

BlogEntryTopper71

Høsten er den perfekte tid for å samle familie, venner og bekjente, servere god mat og ha god tid. Egentlig passer vel det hele året, men likevel; mørke, regntunge kvelder og masse norske grønnsaker å fråtse i… Jeg anbefaler deg å koke kjøtt i jerngryte i løpet av denne høsten, den gjør seg mens du er ute i høstsola. Få noen av gjestene til å fikse desserten.
Les mer...

Chili con carne

BlogEntryTopper

Nå som både høsten, og for noen ferien, er over oss for fullt er det godt å lage mat som varmer. Jeg mener ikke varm mat, men mat med krydder og smaker som brenner litt på tunga og som er litt mer spennende enn mors kjøttkaker (ikke et vondt ord om dem..) Det er noe eget ved å samle en gjeng med folk du liker og servere en gryte med god mat, sitte hele kvelden ved bordet og skravle. Her er min versjon av chili con carne.
Les mer...

Blomkålsuppe

BlogEntryTopper

Nå når høsten er her er det bare å fråtse i norske grønnsaker. Vi plukker både bær og sopp i skogen, noen har kjøkkenhage eller pallekarmer med grønnsaker, mens andre plukker selv på gårder hvor det er mulig. Jeg var en kjapp tur i Hardanger for noen uker siden, og jeg synes det er supert at bøndene har sine små utsalg langs veien, så er det bare å stoppe der de har det du vil ha, om det er grønnsaker, epler eller plommer. Men tilbake til oppskriften, den enkleste suppa du kan tenke deg, og noe alle liker. Server med et godt stykke brød eller kanskje baconterninger?Les mer...

Nudelsalat med biff

BlogEntryTopper

Jeg hadde ikke før postet et bilde på
Instagram før det kom en melding om oppskrift. Dette er en superenkel og lettvinn middag, som er like god til lunsj dagen etter.Les mer...

Torsk med linser og ertepuré

BlogEntryTopper

Vi spiser for lite fisk, det er det ingen tvil om. Grunnene til det er mange, og én grunn mange bruker er at fisk er kjedelig og smakløst. Her får du oppskriften på en fiskemiddag som var en av favorittene hos kundene da jeg jobbet i kantine. Den metter godt og du får i deg gode kilder til protein og fiber, i tillegg smaker det godt, og det ér viktig!
Les mer...

Koking av kraft

BlogEntryTopper

Lenge før jeg visste at jeg skulle jobbe med å lage mat lærte jeg hvor viktig og nyttig det er å foredle mat og hvordan vi på en relativt lett måte kan få god kraft til sauser og supper, og på den måten utnytte alle deler av dyret.
Les mer...

Vårlig salat med rødbet og appelsin

BlogEntryTopper

Nå som vi går mot lysere tider, og våren er i anmarsj vil de aller fleste av oss sette pris på litt lettere mat enn det vi har spist i vinterhalvåret. Og hva er vel bedre enn å lage en frisk salat med en blanding av vinterens og vårens smaker?
Les mer...

Taco til nye høyder

BlogEntryTopper

For noen uker siden anbefalte jeg via min
Facebookside å bytte ut fredagstacoen med en salat med Salmalaks. I mitt hode absolutt et godt alternativ og mange nyttige næringsstoffer. Men det var ikke alle som synes det var en god idé å bytte tacoen med fisk… På en fredag. Derfor har jeg nå laget en ny variant av tacoen.
Les mer...

Salat med Salmalaks

BlogEntryTopper

Nå inneholder ikke dette innlegget en revolusjonerende oppskrift, men er heller et tips til noe svært enkelt, som er både godt på smak og godt for kroppen.
Les mer...

Suppe til kalde høstkvelder

BlogEntryTopper

Like sikkert som at løvet faller om høsten så kommer både forkjølelser og influensa over oss. Og selv om noen kanskje mister matlysta når de er syke og andre synes de kan unne seg litt ekstra med godteri og sukker, så er det kanskje viktigere enn noen gang å få i seg riktig næring når vi er syke. Da gir vi kroppen et godt grunnlag for å bli frisk, vi gir den næring, vitaminer og andre byggeklosser den trenger.


Les mer...

Tikka curry med hvit fisk

BlogEntryTopper

Synes du det er vanskelig å finne nye retter med fisk? Eller synes du kanskje fisk kan være litt kjedelig? Her har du et forslag med masse smak og eksotiske krydder.
Les mer...

En smaksbombe av en vegetarpizza

Vegetarpizza

1. Oktober er Verdens vegetardag. Denne dagen skal først og fremst promotere det positive med vegetarisk mat, og det fokuseres også på etikk, miljø og helse i sammenheng med et vegetarisk kosthold. Altså nok en mulighet for oss alle til å tenke litt på hvordan vi av flere grunner bør øke inntaket av grønnsaker.Les mer...

Sukkerfritt til helgekosen

BlogEntryTopper

Det er noe med helgefølelsen, når fredagen kommer ser vi frem mot mer tid til hverandre, til hobbyer vi liker, kanskje du endelig skal få malt den siste husveggen eller rydda i boden, eller kanskje du pakker sekken og tar med familien på en liten tur i marka. Uansett hva dine planer er, så gir de fleste av oss mer rom for kos i helgen.
Les mer...

Restemiddag

IMG_1770
Hvis man skal tenke litt på miljøet, noe vi alle burde gjøre, så er det flere tiltak man kan gjøre hjemme for å leve litt mer miljøvennlig. Det virker kanskje ikke så mye i det store og det hele, men alle monner drar. Jeg vil tro at de fleste av oss sorterer søpla; matavfall for seg, plast, glass og metall, papp og papir. Man får et godt innblikk i hvor mye søppel vi egentlig omgir oss med, og hvor mye av det vi drar med oss hjem fra for eksempel matbutikken. Les mer...

Bruk høstens grønnsaker!

IMG_1764

Nå som høsten kommer for fullt over oss og vi nærmest kan bade i et stort utvalg av norske, friske grønnsaker, er det bare å sveive kokkekniven og lage de deiligste retter med få og enkle knep. Og det aller beste? At det er godt for kroppen, sinnet og hjertet.

Les mer...

Suppe med røkt svineknoke

BlogEntryTopper

Noe av det beste med at sommer går over i høst er alle de flotte, norske grønnsakene vi kan fråtse i. Generelt sett spiser vi for lite grønnsaker. Du har kanskje hørt om ” 5 om dagen”? Fem porsjoner frukt og grønt i løpet av en dag, og her regner man 100 gram som én porsjon. To porsjoner skal være frukt, et eple og en banan; check! Mens de siste 300 grammene skal være grønnsaker, og det er vel her de fleste av oss har noe å hente. Du kan prøve å veie opp av de grønnsakene du vanligvis spiser, jeg tipper du blir overraska over hvor mye 300 gram faktisk er!
Les mer...

Muffins med mat i

BlogEntryTopper
Nå nærmer ferien seg med stormskritt for de aller fleste av oss. Det blir en liten pause i matpakkesmøring tidlig på morgenen. Men vi skal jo spise i ferien også! Noen skal kanskje bo på hotell og spiser de fleste måltidene på restaurant, men for de av oss som skal være hjemme, på hytta eller kanskje på telttur er det greit å ha noe lettvindt vi kan dra med oss på farten.Les mer...

Tilbehør til grillmaten

BlogEntryTopper

Årets grillsesong er godt i gang, og det er ikke tvil om at nordmenn er glad i å grille. Noen griller hele året, men de aller fleste av oss griller mest nå om sommeren. Et kjapt søk på Google med søkeordene ”nordmenn” og ”grilling” viser at det har vært jevn økning i antall grillmåltider for den gjennomsnittlige nordmann det siste tiåret. Les mer...

En god start på uka


Hva med å gi deg selv en kickstart på uka?

Fint vær, lyse kvelder og for noen, EM i fotball på tv’en til langt på kvelden, alle faktorer for at det kan bli vel mye sittestilling når vi har fri fra jobb. Det blir også god mat på grillen, godt drikke i glasset og kanskje både snacks og nattmat. Ingenting av dette trenger å bikke de sunne verdiene dine av pinnen, men det er desto viktigere å ta tilbake kontrollen når vi har ei helt ny og ubrukt uke foran oss.
BlogEntryTopperLes mer...

Jeg har hørt....

BlogEntryTopper
Ofte når jeg kommer i snakk med folk rundt meg og emnet blir mat eller ernæring (det skjer..) så sier noen: "Jeg har hørt at.." etterfulgt av en påstand eller et råd de har fått, noe de har lest, sett på tv'en eller hørt fra en venn som har vært på et kurs eller bare er interessert i mat og ernæring. Jeg opplever at de aller fleste er usikre og har en viss skepsis til det de har hørt..
Les mer...

Semitørkede tomater

BlogEntryTopper

Hender det at du kjøper tomater, legger de i ei skål på benken eller kjøkkenbordet og 'glemmer' å spise de? Vel, da er dette en god måte å få de til å bli små smaksbomber du kan bruke på brødskiva, i en salat eller bare som snacks.
Les mer...