Gryte med høyrygg av storfe

Har du fulgt litt med på innleggene jeg poster vet du at jeg er opptatt av å kaste så lite mat som mulig, jeg vil at vi skal bruke hele grønnsaken, hele fisken eller hele kyllingen. Det gjør vi lett ved å lage supper, koke kraft og spise middagsrestene.
Oppskriften du får her har jeg fått innspirasjon for på nettsidene til Meny, det henger også sammen med veldig billig høyrygg på min lokale butikk.
Kjøtt som trenger litt tid for å bli mørt er ofte mer smaksrikt og billigere enn hvis du går for en biff av indrefilet. I tillegg benytter du en del av dyret som kanskje ikke er like populær hos alle, ofte fordi folk ikke vet hva de skal gjøre med den. Her får du oppskriften, og jeg garanterer deg at du kommer til å lage dette flere ganger.

Til 4 personer trenger du;
1 kg høyrygg
3 gulrøtter
1/2 purre
3 hvitløksfedd
1 boks hakkede tomater
2 dl rødvin
vann
laurbærblad
salt og pepper
frisk timian
smør/ matolje
12 poteter
melk
vann
1 liten selleritrot
salt og pepper
3 ss meierismør
Rotgrønnsaker - bruk det du liker, eller det du har; gulrot, sellerirot, beter, persillerot, løk, pastinakk… Svi gjerne av en halv sitron i stekepanna og bak den med, det gir god smak!
3 dl rødvin
1/2 dl sukker
100 g kaldt meierismør
frisk, finhakket timian.
- Skru ovnen på 180°C.
- Du trenger ikke dele opp høyryggen, evt. kan du pusse den; skjære bort slintrer og sener. Husk at fettet gir masse smak, det er verdt å la det blir med i gryta.
- Krydre kjøttstykket med salt og pepper før du bruner det i litt smør og nøytral olje, la det få fin brunfarge.
- Vask, skrell og kutt grønnsakene (de som skal i gryta, ikke de du skal servere til..) i grove biter og fres det godt med når kjøttet har blitt brunt.
- Tilsett boksen med tomater, rødvin og dekk med vann.
- Legg i en raus kvast med frisk timian, laubærblad og hel pepper.
- Sett gryta med lokk i ovnen i ca. 3 timer. Kjøttet skal bli så mørt at du kan trekke det fra hverandre.
- Skrell poteter og sellerirot og kutt det i grove terninger.
- Ha litt vann i en kjele og kok opp, tilsett terningene og dekk med melk. Vil du ha litt hvitløksmak på mosen kan du koke med et helt fedd hvitløk, det blir veldig godt! Husk å ta det ut før du moser.
- Når poteter og sellerirot er kokt mørt moser du med en potetstapper eller rører lett med en sleiv eller visp, tilsett smør og smak til med salt og pepper. Denne kan du lage ferdig på forhånd.
- Bland forskjellige typer rotgrønnsaker, ha de i en ildfast form eller legg de utover på et stekebrett, ha på litt olje og salt og pepper, bak de i ovnen på 180°C i ca 30 minutter.
- Når kjøttet er ferdig siler du av kraften og koker den inn til halvparten.
- Lag karamell av sukker og litt vann, tilsett rødvinen og kok til en tynn sirup. Tilsett så den innkokte kraften. Rett før du skal servere visper du inn meierismøret og tilsetter finhakket timian, etter dette bør ikke sausen koke. Smak til med salt og pepper.
- Trekk kjøttet fra hverandre og anrett det på fat med de ovnsbakte rotgrønnsakene. Server med potet- og sellerirotmos og saus.
God høstmiddag!