ernæring
Koking av kraft

Lenge før jeg visste at jeg skulle jobbe med å lage mat lærte jeg hvor viktig og nyttig det er å foredle mat og hvordan vi på en relativt lett måte kan få god kraft til sauser og supper, og på den måten utnytte alle deler av dyret.Les mer...
Brytebrød

Internett er full av oppskrifter på bakst som visstnok er den aller beste.Vi gjør oss alle erfaringer når vi baker, i tillegg kjenner de fleste noen som har tips og råd når det kommer til gjærbakst og annen baking. Her er en allsidig oppskrift på brød, ingen krav til innholdet, bare mengden. Kanskje du skal overraske med fersk og grov gjærbakst til kvelds i morgen?Les mer...
Suppe til kalde høstkvelder

Like sikkert som at løvet faller om høsten så kommer både forkjølelser og influensa over oss. Og selv om noen kanskje mister matlysta når de er syke og andre synes de kan unne seg litt ekstra med godteri og sukker, så er det kanskje viktigere enn noen gang å få i seg riktig næring når vi er syke. Da gir vi kroppen et godt grunnlag for å bli frisk, vi gir den næring, vitaminer og andre byggeklosser den trenger.
Les mer...
Havregrøt

Det høres jo litt kjedelig ut; havregrøt, det kan også jeg innrømme. Men har du fått med deg at grøten har fått en oppsving, at det igjen er in å spise grøt? Vel, det har kanskje vært det en stund nå, i København har de til og med en egen grøtbar, og den er kjempepopulær! Havregrøten, eller grøt generelt, trenger jo ikke være kjedelig, man kan lage sin egen vri; bruke litt eplemost i og toppe den med hva du måtte ønske, og like. Her kommer i hvert fall noen tips.Les mer...
Sukkerfritt til helgekosen

Det er noe med helgefølelsen, når fredagen kommer ser vi frem mot mer tid til hverandre, til hobbyer vi liker, kanskje du endelig skal få malt den siste husveggen eller rydda i boden, eller kanskje du pakker sekken og tar med familien på en liten tur i marka. Uansett hva dine planer er, så gir de fleste av oss mer rom for kos i helgen.
Les mer...
Gode kilder til energi i hverdagen

Det kan noen ganger være vanskelig å følge med på hva man bør spise for å få i seg nok av både vitaminer og mineraler og fiber og alt det andre som er godt for oss. Her er noen tips for fiberinntaket pluss litt til. Alt er forhåpentligvis lett å få til i hverdagen.Les mer...
Suppe med røkt svineknoke

Noe av det beste med at sommer går over i høst er alle de flotte, norske grønnsakene vi kan fråtse i. Generelt sett spiser vi for lite grønnsaker. Du har kanskje hørt om ” 5 om dagen”? Fem porsjoner frukt og grønt i løpet av en dag, og her regner man 100 gram som én porsjon. To porsjoner skal være frukt, et eple og en banan; check! Mens de siste 300 grammene skal være grønnsaker, og det er vel her de fleste av oss har noe å hente. Du kan prøve å veie opp av de grønnsakene du vanligvis spiser, jeg tipper du blir overraska over hvor mye 300 gram faktisk er!
Les mer...
Muffins med mat i

Nå nærmer ferien seg med stormskritt for de aller fleste av oss. Det blir en liten pause i matpakkesmøring tidlig på morgenen. Men vi skal jo spise i ferien også! Noen skal kanskje bo på hotell og spiser de fleste måltidene på restaurant, men for de av oss som skal være hjemme, på hytta eller kanskje på telttur er det greit å ha noe lettvindt vi kan dra med oss på farten.Les mer...
Hva er jod?
20/06/16 16:00 Lagret i: Aktuelt

Forrige mandag kom Nasjonalt råd for ernæring med sin rapport om jodstatus i den norske befolkning. Rapporten viser at det er risiko for jodmangel i Norge, og at det er et akutt behov for tiltak.Les mer...
Hjemmelagde knekkebrød

For godt til å være sant spør du kanskje, men det tar ikke lang tid å lage dem, det er selve stekinga som tar litt tid, og da kan du jo gjøre noe annet.
Les mer...
En god start på uka
Hva med å gi deg selv en kickstart på uka?
Fint vær, lyse kvelder og for noen, EM i fotball på tv’en til langt på kvelden, alle faktorer for at det kan bli vel mye sittestilling når vi har fri fra jobb. Det blir også god mat på grillen, godt drikke i glasset og kanskje både snacks og nattmat. Ingenting av dette trenger å bikke de sunne verdiene dine av pinnen, men det er desto viktigere å ta tilbake kontrollen når vi har ei helt ny og ubrukt uke foran oss.

Is til alle!!

Følelsen av at sommeren er i gang, sol, nyklipt plen og lukten av hele nabolagets grillentusiasme. Man kan ikke si annet enn at det er en herlig følelse! Og med sommeren fyker også forbruket av iskrem opp. Så; hvorfor ikke prøve seg på noen hjemmelagede varianter? Da vet du hva du får i deg, og kan ha både sunne og litt mindre sunne alternativer lett tilgjengelig når søtsuget melder seg, eller du får uventet besøk.Les mer...
Frokost
26/05/16 09:00 Lagret i: Frokost

Frokost er dagens viktigste måltidet hører vi ofte, det er når du spiser frokost du legger grunnlaget for alle de matvalgene du kommer til å gjøre i løpet av dagen. Spiser du "usunn" frokost, spiser du "usunt" resten av dagen også, eller omvendt; sunn frokost, sunne valg resten av dagen. Men er det egentlig slik? Og hva med de som ikke får i seg frokost før de begynner med dagens gjøremål?Les mer...
Mat og måltider i skolen

Høsten 2015 kom Helsedirektoratet med nye nasjonale retningslinjer for mat og måltider i skolen. Det er viktig at det settes fokus på barn og ungdoms kosthold, både fordi vi har en gylden mulighet til å lære barna våre om ernæring og betydningen av å få i seg den næringen man trenger. Samtidig ser vi at de vanene barn og ungdom tilegner seg tar de med seg videre inn i voksenlivet og dermed kan man forebygge utviklingen av livsstilssykdommer på sikt.Les mer...